Speelbossen

De bedoeling van een speelzone is dat u in het bos niet op de paden moet blijven en dat kinderen gebruik mogen maken van alle losse materialen die ze in het bos vinden om mee te spelen. De speelzones worden aangeduid door een officieel bord:

 

Speelbos Engels Kamp

Het grootste en wellicht meest gekende speelbos in onze stad is het speelbos Engels Kamp, gelegen aan de Retieseweg, het vroegere militair domein Kievermont. Deze speelzone werd ingericht met een uitdagend spelparcours en twee uitgewerkte kampen die u gewoon zo kunt gebruiken om te spelen of nog verder kunt uitbouwen. In het bos liggen oude spoorwegbeddingen, die omgevormd werden tot paden voor de wandelaars en een verbinding voor fietsers. Er is een lus van ongeveer 1 km voorzien van een rolwagenvriendelijke halfverharding. De andere paden in het bos zijn niet verhard.

Een oude loods doet dienst als onthaalruimte. Op een infozuil vindt u informatie terug over spelen in het bos, de natuur en een stukje geschiedenis van het vroegere Engels Kamp. Belangrijk: in het bos zijn nesten van de rode bosmier te vinden. Dit zijn beschermde diertjes die enkel kunnen overleven als hun nesten met rust worden gelaten.

Hieronder kunt u informatie downloaden over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het speelbos Engels Kamp.

Andere speelbossen

De overige bosspeelzones in onze stad zijn niet ingericht met speelelementen. U kunt er met de kinderen naar hartenlust spelen in de natuur. Een aantal speelzones zijn in handen van privé-eigenaars die hun bos openstellen voor het publiek.

Ga gerust op verkenning aan de Kapucienenberg in Bel, het kampeerterrein De Volmolen en Malpertuus in Bel, de Kruiskwacht in Bel, de Kalvarieberg in Oosterlo, Houterveld in Larum en het Berkvenbos aan de Meulemakershoef.
Let wel, u mag enkel vrij spelen in het bos waar de officiële bordjes de speelzone aangeven.