Evenement aanvragen

Wat?

Evenementen zijn periodieke of eenmalige gebeurtenissen op het gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, …

De gebeurtenissen worden publiek aangekondigd, gaan op een welbepaald tijdstip door, zijn tijdelijk en iedereen is er welkom, al of niet tegen betaling.

Het maakt niet uit of het op publiek of privaat terrein doorgaat, in een open of afgesloten ruimte.

Activiteiten met een permanent karakter zoals pretparken, dierentuinen, strandbars, terrassen verbonden aan een café of restaurant, markten die op vaste en geregelde tijdstippen tijdens het hele jaar doorgaan, vallen niet onder de categorie “evenement”. 

De reguliere werking van een zwembad, sporthal, recreatiedomein e.d. valt ook niet onder de definitie van een evenement.

Enkel als er speciale manifestaties doorgaan. Zoals een optreden, een wedstrijd of competitiematch waar publiek wordt voor uitgenodigd, en die een tijdelijk karakter hebben, moet het geheel worden beschouwd als een evenement.

Denkt u eraan een garageverkoop te organiseren? Maar weet u niet hoe er aan te beginnen? Er zijn twee mogelijkheden:

  • Als u occasioneel en particulier op uw eigen domein (garage, oprit, …) een verkoop van tweedehands spullen wil houden, dan kunt u dit gewoon doen. U hebt hier geen toestemming voor nodig van het stadsbestuur en moet dit dus ook niet aanvragen.
  • Als u verschillende niet-professionele verkopers verenigt, moet u hiervoor drie maanden op voorhand wel een aanvraag indienen bij het evenementenloket van stad Geel.

Opmerking: Het is belangrijk dat het goederen zijn die u niet hebt aangekocht of geproduceerd met het oog op verkoop.

Meldingen kunnen per mail via evenementen@geel.be minstens 1 week voor datum activiteit. 

Heeft u vragen die u wil stellen nog voor u een aanvraag doet, dan kan u een mail sturen naar evenementen@geel.be 

Hoe vraagt u deze toestemming aan?

  • Vul het online aanvraagformulier in
  • Bezorg dit 3 maanden voor geplande datum van activiteit. Doet u dit niet tijdig, kunnen we niet garanderen dat je tijdig een toelating krijgt. 

Beslist u zelf uw evenement te annuleren, geef ons dan ook even een seintje via evenementen@geel.be

Tips:

Komt u in aanmerking voor een stedelijke subsidie voor de organisatie van een straat- of buurtfeest? Check de voorwaarden & doe tijdig uw aanvraag via de cultuurdienst: https://www.geel.be/subsidie-straatfeest-en-wijkfeest 

Om aanspraak te maken op een subsidie voor het gebruik van herbruikbare bekers op uw evenement, neemt u aandachtig het reglement door met de voorwaarden: https://www.geel.be/subsidie-herbruikbare-bekers 

Interessant om weten!!

De dienst preventie van onze politiezone werkt ook met verkeersvrijwilligers.

Verenigingen, scholen, groepen kunnen deze aanvragen via de website van de politie.

Ideaal voor tochten die een beetje bijstand willen bij oversteekplaatsen e.d.

Regelgeving

  • Zie bijgevoegde politiecodex.
  • De regelgeving verbiedt de organisatoren van evenementen (van o.a. schoolfeesten tot (grote) festivals) om vanaf 2020 nog met wegwerpbekers, blikjes of PET-flesjes te werken. Alles moet geserveerd worden in – indien mogelijk – glas, ofwel herbruikbare bekers.
    Kiest een organisator er toch voor om wegwerpbekers aan te bieden, dan moet hij deze voor 95% opnieuw inzamelen.
    Voor evenementen die vanuit de overheid worden georganiseerd, is het gebruik van wegwerpverpakkingen helemaal verboden. Meer informatie vindt u op de website van OVAM.

Politiecodex