Grachten vormen een open afvoer- en infiltratiesysteem voor water. Ze bevatten meer bergruimte dan (riool)buizen en laten ook infiltratie van water in de bodem toe. Zo daalt het risico op overstromingen. Daarom is het belangrijk om grachten niet dicht te laten groeien en zo weinig mogelijk in te buizen.
Wie de grachten onderhoudt, is afhankelijk van de ligging van de gracht.
Soort gracht | Wie onderhoudt de gracht? |
Grachten langs invalswegen of straten | De stad, provincie, polder of het gewest |
Achterliggende grachten opgenomen in volgend overzicht |
De provincie of Vlaamse Milieumaatschappij |
Achterliggende grachten niet opgenomen in bovenstaand overzicht |
De eigenaars van percelen waar een gracht op of langs loopt |
Hoe onderhoudt de stad de baangrachten?
Slib, vuil of overmatige plantengroei in baangrachten zorgen voor een slechte afwatering en trekken ongedierte aan. Daarom zet de stad actief in op deze preventieve maatregelen:
- Op enkele uitzonderingen na, maait de stad de helling van de grachten twee keer per jaar op een insectvriendelijke manier.
- In een cyclus van zes jaar worden alle baangrachten in Geel geruimd met een speciale machine.
Is er een acuut probleem met een baangracht? Meld dit bij de stad via het meldingsformulier op de stedelijke website.
Wanneer moet ik een gracht zelf onderhouden?
Als er een gracht over uw eigendom loopt, dan moet u die zelf onderhouden. Ligt de gracht tussen twee percelen in, dan zijn beide eigenaars (aangelanden) verantwoordelijk. In deze informatiefolder vindt u terug hoe u uw gracht het best onderhoudt. Ook de provincie Antwerpen heeft een webpagina met meer informatie voor mensen die wonen of werken langs een waterloop.
Wat als ik zelf niet in staat ben om werken aan de gracht uit te voeren?
U kunt altijd een aannemer vragen om deze werken voor u uit te voeren. Zoek een erkend aannemer via de databank voor erkende aannemers. Selecteer de postcode 2440 en als categorie B1: ruimen van waterlopen.
Mag ik zelf een gracht inbuizen of verstevigen?
U heeft steeds een vergunning nodig om een gracht te mogen inbuizen, verstevigen (betuinen) of (gedeeltelijk) dempen. Ook wanneer u een overwelving (zoals een oprit) van uw perceel naar de openbare weg wil aanleggen, hebt u een vergunning nodig. Alle informatie hierover vindt u op de webpagina aanpassingen openbaar domein.